U bent hier:   Beilen
  |  Inloggen

Article Details

Sprankelende cultuuravond
Bericht geplaatst op: 1-12-2014

Op vrijdag 28 november vond de cultuuravond plaats op Lariks, nu voor het eerst in de school zelf. De ruimte voor het trap, het podium, was sfeervol verlicht en ongeveer 60 personen zaten met hun kussentjes op de grote trap klaar voor een bijzondere avond. De ouverture van de avond bestond uit een verrassend optreden van een twintig leden tellend orkest, Harmonie de Eendracht, aangekondigd als Sanne Kaper & friends. Op de achtergrond werden foto’s geprojecteerd die waren gemaakt door leerlingen met KBV uit vwo 4. Het orkest speelde o.a. een pop-ouverture van Jacob de Haan en enkele highlights uit de Disneyfilm Aladdin. De akoestiek was verrassend goed en er werd aandachtig geluisterd. Na de Eendracht was de beurt aan Anne Kuntz, die het publiek verraste met een vrije, moderne dans met veel expressie. Anne gooide al haar energie erin en maakte goed gebruik van de hele ruimte. Na het optreden van Renate Kamping hoeft niemand zich meer af te vragen wat een tinwhistle is. De tinwhistle is letterlijk een blikken fluit, zo goedkoop als ons fluitje van een cent. Zij bracht een mysterieus klinkende  melodie ten gehore op de tinwhistle, de titelsong van Lord of the Rings,  en vloot daarna op haar dwarsfluit met een onzichtbare begeleiding met veel inleving een prachtig solostuk. Velen kennen het lied I dreamed a dream uit de muscial Les Miserables in de uitvoering van Susan Boyle en toch durfde Marthe Blaak het aan om haar versie ten gehore te brengen. Het lied bleek ook in de uitvoering van Marthe te staan als een huis.

Het is traditie dat de vijfdeklassers die het vak KCV volgen optreden op deze avond. Nu met een verbeelding van de mythe van Pygmalion en Narcissus. In de aankondiging vertelde mevrouw Koning, de regisseuse, dat in de tekst ook gedichten verwerkt waren van Vestdijk, Lodeizen en Couperus. ‘Als  jullie vreemd taalgebruik horen, dan zijn dat de gedichten, ’ aldus mevrouw Koning. De zelfingenomen Narcissus wordt verliefd op zijn eigen spiegelbeeld. Het motief van Pygmalion, de beeldhouwer die verliefd wordt op zijn eigen gebeeldhouwde vrouw, vinden we terug in de roman Kort Amerikaans van Jan Wolkers. Te midden van de wat zware thematiek zorgde het lied Het is moeilijk bescheiden te blijven wanneer je zo goed bent als ik, voor de nodige humor. Het lied was in 1981 een hit van Peter Blanker en paste goed bij het thema van de avond: spiegels. En het publiek kreeg ook nog een wijze les mee: trouw nooit met een narcist. Op de achtergrond waren beelden geprojecteerd van schilderijen die door de eeuwen heen gemaakt zijn bij het thema. Na de pauze was de beurt aan de zusjes Boersma. Zij brachten het ontroerende en ingetogen gezongen nummer Come home, waarna het trio Emy, Anne en Joanne zorgde voor een wat luchtiger toon met een lied dat nogal opzichtig rijmende woorden bevatte. Josha Vissia en Bo Graveth vermaakten het publiek met wat zij later female hip hop noemden. Er werd strak en vlot gedanst. Het was wel de avond van de zusjes, nu van de familie Boes. Zij speelden enkele klassieke countryachtige nummers, met een stukje gesproken tekst en een verhalend lied over ene Apple Jack. De meisjes waren goed op elkaar ingespeeld en wisten met hun enthousiasme zo waar het publiek een beetje los te krijgen. Overrompelend was het laatste optreden. David Westera zorgde voor een verrassende opkomst en hield een opzwepende monoloog bij een kar vol elektronica. Hij heeft een goede stem en wist de tekst met veel verve tot leven te brengen. Leidraad in de tekst die doorspekt was met fraaie formuleringen en mooie omkeringen, was de zoektocht naar antwoorden. David heeft wel eens genoeg van al die vragen, hij wil antwoorden. Met zijn voordracht pakte hij het publiek in dat spontaan begon te joelen van enthousiasme. De optredens werden vakkundig aan elkaar gepraat door de presentatrices Demi Wester en Marieke Ouwerling. Wie volgt hen op? Opgave bij mevrouw Koning (kon@csvvg.eu). De organisatie was in handen van mevrouw Koning en de technische realisatie werd verzorgd door John Terinathe.

Met het college van Robbert Dijkgraaf over de oneindigheid, vrijdagavond bij DWDD, was deze avond absoluut een hoogtepunt, een avond waarvan velen hebben genoten.

 


Terug