U bent hier:   Beilen
  |  Inloggen

Article Details

Bezoek tto 3 aan Brussel
Bericht geplaatst op: 17-2-2015

Audi en Atomium, technische hoogstandjes tijdens TTO-excursie naar Brussel

De voortekenen van de excursie van TTO 3 naar Brussel waren gunstig. Er zat geen sneeuw in de lucht en er waren geen bijzondere werkzaamheden gepland. We vertrokken op woensdagochtend 11 februari om 9.00 uur, precies volgens plan en we kwamen mooi op tijd aan bij Audi Werk te Brussel.

Audi
We werden verdeeld over drie gidsen die ons door de fabriek leidden en van alles vertelden over de productie van de auto en de historie van de fabriek. Met een headset op kon iedereen de informatie goed volgen. De gidsen waren goed geïnformeerd en konden enthousiast vertellen. Anders dan je misschien zou verwachten bestond de fabriek uit een aantal schone hallen. Er waren weinig mensen te zien, de productie wordt voor een groot deel uitgevoerd door robots. Alleen op de afdeling assemblage werkten wat meer mensen. Uit de toelichting van de gidsen kregen we een duidelijk beeld van de manier waarop Audi werkt als onderdeel van een groot consortium en met diverse toeleveranciers uit onder andere centraal Europa. Bijzonder was dat alle auto’s die gemaakt worden al verkocht zijn. Geen risico dus voor de producent en dat terwijl er zo’n 500 auto’s per dag van de band rollen. De Audi A1 is dan ook een bijzondere auto. Enkele leerlingen die later zelf de techniek in willen, vonden het bezoek aan Audi het hoogtepunt van de reis. Anderen vonden wat ze zagen wel indrukwekkend, maar de uitleg wat lang duren.

Europese parlement
In het parlamentarium van de Europese Unie  moesten de leerlingen een interactief spel spelen om kennis te maken met de besluitvorming in Europa. Na enige aarzelingen – niet iedereen had evengoed geslapen – raakten de meesten in de ban van het spel en probeerden zo goed mogelijk te presteren. Het spel zat uiterst vernuftig in elkaar en na 2,5 uur spelen bereikte het parlement een compromis met de Europese Commissie. “Je leert  goed hoe het parlement werkt en hoe moeilijk het is om een compromis te bereiken,” aldus een leerling. Het spel was volgens de leerlingen duidelijk en niet moeilijk. Dat je zelf wat moet doen en niet steeds hoeft te luisteren, vonden de leerlingen ook aantrekkelijk. Ze hadden er veel van geleerd, vonden ze zelf. “Je krijgt wel een goed beeld van hoe het parlement werkt.”  Na het bezoek aan het parlamentarium is de betekenis van een amendement, een compromis, de fractie en lobbyisten geen probleem meer voor de leerlingen. En voor een debatje draaien ze nu hun hand niet meer om.
Het hielp erg dat de zon een gouden gloed over de stad legde om de stadswandeling tot een succes te maken. De wandeling voerde langs het Koninklijk  Paleis, het park van Brussel, dat flink vol was met joggers, naar het letterlijke hoogtepunt van de stad, het Paleis van Justitie. Vanaf die plek hadden de leerlingen een fraai uitzicht over de stad, waarbij het Atomium met zijn schitterende bollen al lonkte. Sommige leerlingen hadden ook graag het interieur van een mooie kerk willen bezichtigen, maar daarvoor ontbrak de tijd. Een bezoek aan het Museum van de Schone Kunsten zou eveneens een beetje te veel gevraagd zijn, maar wellicht gaan leerlingen dat later nog een keer doen.
Grote markt het centrum van Brussel
Na een flink deel gelopen te hebben door de kantorenbuurt en de volkswijk De Marollen kwamen we eindelijk aan in het schitterende hart van Brussel, de Grote Markt. De markt geflankeerd door historische gebouwen als het Broodhuis, het stadhuis, het Maison des Brasseurs en het Huis van de Hertogen van Brabant. Allemaal fraai versierd met goudverf die met een zonnetje erop de rijkdom van het oude Brussel moet onderstrepen. Natuurlijk konden we Manneke Pis niet overslaan, de vrouwelijke tegenhanger Jeanneke Pis trok echter weinig aandacht van de leerlingen, ondanks het feministische pleidooi van mevrouw Dezentje. Liever gingen de leerlingen nog een uurtje shoppen in hartje Brussel.


Atomium
Op de laatste dag brachten we een bezoek aan het meest wonderlijke bouwwerk ter wereld, het Atomium. Het gebouw dat de vorm heeft van een enorm uitvergroot ijzerkristal en dat eind jaren vijftig werd gebouw voor de wereldtentoonstelling van 1958 is een symbool geworden van de stad Brussel en voor het optimisme van na de Tweede Wereldoorlog. De wereld zou met zijn techniek een nieuwe tijd ingaan. Het gebouw dat de Eiffeltoren moest overtreffen was eigenlijk bedoeld als een tijdelijk iets, maar na een grondige renovatie ligt het weer voor altijd te schitteren in de zon.Terug