U bent hier:   Beilen
  |  Inloggen

Article Details

Leerlingen bezoeken atelier van kunstenaar Joop Striker
Bericht geplaatst op: 18-11-2015

Een kleine tweehonderd leerlingen van Vincent van Gogh Lariks zullen de komende maanden een bezoek brengen aan het atelier van de voormalige stadsschilder Joop Striker. Zijn atelier is gevestigd in een voormalige dependance van Vincent van Gogh aan de Venestraat in Assen.

De eerste groepen zijn de afgelopen dagen geweest. Voor de leerlingen is dit een van de acht culturele activiteiten die ze moeten doen voor het vak culturele en kunstzinnige vorming (ckv). “Het doel van het bezoek is om praktijk, ervaring en theorie aan elkaar te koppelen,” aldus docente Eline Kippers, een van de initiatiefnemers. “De leerlingen gaan in gesprek met de kunstenaar en mogen ook zelf dingen doen. Het gaat er ook om dat ze in het atelier komen en zo kennis maken met het tot stand komen van een kunstwerk en niet alleen het eindproduct zien, zoals in een museum. “

Striker laat de leerlingen daarom werken aan een sculptuur. Enkele leerlingen zijn druk in de weer met het maken van gips en brengen die aan op een van de beelden in wording. “Ik weet nog niet wat het wordt,” zegt Striker. “Dat hangt ook af van de leerlingen.” Die wil hij mee laten denken over het eindproduct.

Na twee groepen kan Striker al meteen enkele verschillen noemen. De eerste groep was meer gericht op het zelf doen, terwijl de tweede groep er blijk van gaf heel goed te kunnen kijken.  “Het is,” zo vertelt Striker, ”heel verrassend om te merken dat de leerlingen al zo goed kunnen benoemen wat ze zien, want daar begint het mee. Het is mooi dat je dat op gang kunt brengen,” aldus de kunstenaar.

“ Je moet eerst goed kijken en benoemen wat je ziet, “ volgens Striker. Pas daarna komt de vraag of je het werk mooi of lelijk vindt. Aan de hand van eigen wek demonstreert hij dat ook de titel een vingerwijzing kan zijn voor een beter begrip van het werk.

De leerlingen zijn druk doende om een overzichtsfoto en een detailfoto te maken. “Mevrouw, wanneer heb je nou een overzichtsfoto,”  vraagt een van de leerlingen aan de lerares. “Wat doet u met de kunstwerken?” wil een ander van Joop Striker weten.

Al gauw zien de leerlingen dat de beelden van Joop niet waarheidsgetrouw zijn. Lachend zegt Striker daar zelf over: “Het klopt inderdaad niet, maar het heeft wel wat.” Als hij vertelt hoe hij tot zijn speciale beelden met vaak een lange arm en een klein hoofd is gekomen, luisteren de leerlingen vol ontzag. Ze begrijpen het.

Bijzonder is ook hoe Striker na de gebeurtenissen in Parijs laat zien hoezeer zijn eigen werk verbonden is met gebeurtenissen uit de actualiteit. Zo heeft hij voorbeeld een klein portretje hangen van Nelson Mandela. En ook de indrukken van zijn reizen naar China heeft hij verwerkt in enkele sculpturen.

Met een nostalgisch verhaal over zijn schoonmoeder die de boterhamzakjes bewaarde door ze in de keuken tegen de wandtegeltjes te plakken, laat Joop zien dat kunst niet altijd over moeilijke of verheven dingen hoeft te gaan.

De leerlingen vinden het toch wel bijzonder om kunst zo van dichtbij te zien. “Ik vond het op zich wel leuk, ik had nog nooit gips gemaakt, maar het was ook wel een beetje gek,” vertelt een van de leerlingen na afloop. En vertrekken ze weer op weg naar de gewone les.


Terug