U bent hier:   Beilen
  |  Inloggen

Article Details

leerlingen krijgen voorlichting over orgaandonatie
Bericht geplaatst op: 22-2-2016

Leerlingen Vincent van Gogh krijgen voorlichting over orgaandonatie

Je kunt al donor zijn vanaf je twaalfde

Vorige week kregen ongeveer 250 derdeklassers van Vincent van Gogh een voorlichting over orgaandonatie van de Nederlandse Transplantatie Stichting. De voorlichting werd gegeven door de heer Klaas Elling, oud docent en al tien jaar drager van een donorhart.

Het gebrek aan donoren is een groot maatschappelijk probleem. Slechts 25% van de mensen van de bevolking heeft een donorcodicil en jaarlijks overlijden 150 mensen omdat een donororgaan te laat komt en bijna duizend mensen staan op een wachtlijst. Voor veel mensen is orgaandonatie een ver-van-mijn-bed-show, maar niet meer voor de leerlingen van CS Vincent van Gogh.

De heer Elling was op uitnodiging van de school in tien klassen te gast om zijn levensverhaal te vertellen. Aan de hand daarvan legde hij uit wat er allemaal bij komt kijken voordat er sprake kan zijn van een orgaantransplantatie.  Er zijn tientallen medewerkers bij betrokken om een patiënt die een donororgaan krijgt, op tijd in het ziekenhuis te krijgen. “Ik moest binnen twee uur vanuit Emmen onder begeleiding van een motorescorte van de politie naar Utrecht gebracht worden,”  licht de heer Elling toe.

Donorcodicil

De leerlingen willen weten hoe je donor kunt worden. Geduldig legt heer Elling uit dat je vanaf je twaalfde jaar in overleg met je ouders je kunt laten registreren als donor en dat je vanaf je 18 daar zelf over mag beslissen. Een enkeling vertelt  al een donorcodicil te hebben, maar niet voor het hart. Dat is te persoonlijk. Om donor te kunnen zijn, moet je wel hersendood zijn. Een van de leerlingen weet wanneer dat het geval is nl. wanneer je hersenen de organen in je lichaam niet meer aan kunnen sturen.  Hersendood is onomkeerbaar en er zijn zorgvuldige procedures om die vast te stellen. Vergissen is volgens de heer Elling niet mogelijk.

De leerlingen zijn vol ontzag als  Elling een hartpomp van anderhalve kilo laat zien, die in de borstkast wordt aangebracht. De leerlingen luisteren geboeid en zijn zelfs bereid om in de pauze nog even door te gaan.

Samenwerking met Hartstichting

Vincent van Gogh heeft een driejarig contract afgesloten met de Nederlandse hartstichting waarin vastgelegd is dat jaarlijks een groep leerlingen reanimatieonderwijs krijgt en wordt onderwezen in het gebruik van een AED. De eerste groepen zijn vorig jaar reeds geschoold door de vijf docenten die daarvoor speciaal zijn opgeleid.

Half april komt de Nederlandse Transplantatie Stichting opnieuw gastlessen geven. Dan zal het meer gaan over de vraag of je wel of niet je organen ter beschikking wilt stellen. Voor Elling maakt het niet of de leerlingen wel of niet donor willen zijn, als ze maar een keuze maken.

Fokke Flapper


Terug