U bent hier:   Beilen
  |  Inloggen

Article Details

Culturele avond op Vincent van Gogh verrast velen
Bericht geplaatst op: 21-11-2016

Een kleine honderd belangstellenden en een vijftiental docenten hadden zich op donderdag 17 november op de trappen van de aula genesteld om te genieten van de culturele avond. Een avond die in een herziene uitvoering meer dan het bijwonen waard was. Er was klassieke muziek, toneel, film, beeldend materiaal, dans en er waren popsongs, uitgevoerd door leerlingen en docenten. En dat alles werd gepresenteerd door het duo Janine Vink en mevr. Huizing, docente Duits.

De avond begon met een optreden van Jantje Josefien en Erwin Dijkstra, die The Swan uit Het carnaval der dieren van de Franse componist Camille Saint-Saens ten gehore brachten. Hij op de piano en zij als celliste. Zij speelden, zoals het classici betaamt volgens mevr. Huizing, dit klassieke stuk met verve. Jantje gaf dit bekende stuk een warme kleur met fraaie tremolo’s en zij werd vakkundig begeleid door Erwin.

Daarna maakte Kim Sturre haar opwachting met een nummer van Adel, dat zij eerder ook zong op de popavond. Met haar warme stem oogstte zij met Make you feel my love, overigens een oud liedje van Bob Dylan, een stormachtig applaus.

Tussen de nummers door werden er filmpjes getoond die als thema “Een ode aan …” hadden. Heel suggestief was het filmpje waarin het aansnijden van een zelfgebakken cake werd getoond. Deze filmpjes waren gemaakt bij muziek onder begeleiding van mevr. Eijkelenboom, docente beeldende kunst.

Zeer gedurfd was het optreden van Milou Wachterveld uit de brugklas samen met Simone Boes, vwo 6. Het publiek hield de adem al in bij de technische voorbereidingen en terecht, het werd een leuk duet. ‘Superknap dat je dat durft, Milou,’ was het commentaar van de presentatrice.

De drie meisjes Maureen, Charlotte en Sharon mochten zelfs twee keer optreden, na een goed gesprek met de man aan de knoppen en ruggenspraak met mevrouw Van Popta. De eerste keer ging het technisch gezien niet helemaal goed. Na de generale, zo zullen we maar zeggen, brachten ze een fraaie uitvoering van Stay with me, met dans op de achtergrond.

Simone Boes, die we al eerder gezien hadden op een culturele avond, zond het lied Stand by your man, een klassieke countrysong, die vanwege de inhoud kritiek ontlokte uit feministische hoek. “Stand by your man, give him two arms to cling to and somethin' warm to come to (…)”

En toen was de beurt aan gymnasium 5 met het traditionele toneelstuk. Dit keer was het een uitbeelding van de mythe van Perseus en Andromeda met illustraties op de achtergrond. De acteurs kenden hun teksten goed uit het hoofd en af en toe leidde het spel tot humoristische taferelen. Na allerlei verwikkelingen rond een verbroken belofte koos Andromeda voor haar liefde voor Perseus en schonk hem later vele kinderen. Als ode aan haar trouw werd ze door Zeus als het sterrenbeeld Andromeda aan de hemel geplaatst.

Voor de pauze werd er nog reclame gemaakt voor de Kunstbende. De leerlingen die we donderdagavond zagen, kunnen ook bij de Kunstbende hun talenten laten zien. Sigrid Hof nam vorig deel aan de Kunstbende en vertelde daarover. Voor de liefhebbers is het van belang om alvast te noteren dat de voorronde van 2017 plaatsvindt in het Atlastheater in Emmen.  

Na de pauze speelden Marieke Dikboom en Floor de Jong 7 years old, een exotisch klinkend stuk voor piano en dwarsfluit. Daarna drukte Simone Boes nogmaals haar stempel op de avond met het overtuigend gezongen nummer The lonely one. De heer Heidanus, docent Engels, zorgde met zichtbaar plezier voor een opzwepende begeleiding en een verrassend slotakkoord.

Verrassend was ook het optreden van de docenten mevr. Houbeek en de heer Oldeman, die het ingetogen duet Falling Slowly  van Glen Hansard en Marketa Irglova zongen. Daarna was de beurt aan de heer Van Hoek, een van onze technische onderwijsassistenten,  die een van de leerlingen begeleidde op de hoorn. Zij speelde een stuk van Kiteman met een majestueuze melodie afgewisseld “met moeilijke ritmische patronen,” aldus muziekdocente mevr. Oostlander.

De avond werd besloten met onze eigen singer-songwriter Carmen Hamer die naast een eigen nummer, Miles apart, het epische I follow rivers speelde. Zij had kennelijk veel fans in de zaal en kreeg een stevig applaus.

De uitsmijter van de avond werd Oye como va, een nummer van Carlos Santana, uitgevoerd door een band uit havo 5 met op de elektrische piano muziekdocente mevr. Oostlander en als sologitarist Jeroen Haak. Ondanks het feit dat dit nummer al in 1970 werd uitgebracht klonk het nog steeds swingend en fris.

Tenslotte nam Simone nog een keer het woord om het publiek te bedanken, mevrouw Van Popta en de meiden van de cultuurclub alsook meneer Heidanus, die op korte termijn de begeleiding van enkele optredens op zich wilde nemen. Wie foto’s van de avond wil bekijken kan die vinden op de site van Leen Rombout, LR-fotografie. En we kijken nu al uit naar de popavond op vrijdag 3 maart.

Fokke Flapper

Sectorleider vwo 3-6


Terug