U bent hier:   Beilen
  |  Inloggen

Article Details

Cinema Concert The Battle of the Somme
Bericht geplaatst op: 13-3-2017

Graag willen wij jullie informeren over een uniek project waaraan inmiddels een aantal maanden wordt gewerkt en dat volgende week, op donderdagavond 16 maart 2017 op CS Vincent van Gogh (locatie Lariks), eindigt met een Cinema Concert: The Battle of the Somme.

In 1916 werd tijdens de slag om de Somme in Noord Frankrijk een film-reportage gemaakt door twee Britse filmers. In de eerste twee maanden na het uitbrengen van de film bezochten meer dan 20 miljoen bezoekers de bioscopen in Engeland die hierdoor een beeld kregen van het soldatenleven en de strijd in de loopgraven. De film werd wereldwijd goed bezocht en trok ook in Nederland volle zalen.

Enkele jaren geleden is de film volledig gerestaureerd door het Imperial War Museum en werd componiste Laura Rossi gevraagd er nieuwe filmmuziek bij te schrijven. In het kader van het herdenken dat 100 jaar geleden de slag om de Somme plaats vond, heeft het IWM een project opgezet onder de naam Somme100Film, met de bedoeling de film opnieuw te vertonen waarbij de filmmuziek live door een orkest wordt gespeeld.

Project orkest Somme 100 Noord onder leiding van Hildo Flierman zal dit Cinema Concert op drie plaatsen in Noord Nederland uitvoeren. Het orkest bestaat uit gevorderde amateurs, aangevuld met enkele professionele strijkers. Het Minerva kwartet uit Groningen vormt de basis van de strijkersgroep.

Een aantal leerlingen die in de bovenbouw het vak muziek volgen, hebben na een introductie les van componist en dirigent Hildo Flierman hun tanden gezet in het componeren of zoeken naar muziek bij filmbeelden uit WO1. Deze muziekstukken worden aan het begin van deze avond live door de leerlingen ten gehore gebracht, bij de door hen gekozen filmbeelden.

De avond begint om 19.00 uur en zal naar verwachting rond 21.00 uur afgelopen zijn. De toegang is gratis maar de film is niet geschikt voor kinderen onder de 14 jaar.


Terug