U bent hier:   Beilen
  |  Inloggen

Article Details

David Zwiers naar Bangladesh voor 'Fiets voor een huis"
Bericht geplaatst op: 4-12-2017

Interview met David Zwiers

David Zwiers uit klas 2hta van CS Vincent van Gogh in Beilen hoorde voor het eerst in het voorjaar van 2017 tijdens een mentorles van de sponsoractie Fiets voor een huis. In die les werd duidelijk gemaakt dat leerlingen die een bedrag van minimaal 500 euro ophaalden, de mogelijkheid zouden krijgen om in september in Frankrijk een sportieve prestatie te leveren, namelijk het beklimmen van de Galibier. Doel was om zoveel mogelijk geld op te halen, zodat er nieuwe woningen gebouwd konden worden voor de arme mensen in Bangladesh.

David werd onmiddellijk enthousiast, want een reis naar Frankrijk leek hem een mooie ervaring. Ook de sportieve uitdaging zag hij met vertrouwen tegemoet. David kwam in actie. Nadat hij de buurt rond was geweest, benaderde hij bedrijven in Westerbork. Voor een bedrag van 20 euro liet David het bedrijfslogo plaatsen op het shirt waarmee hij de sponsorloop ging lopen. Zo zamelde hij op een slimme manier een groot bedrag in.

David haalde een bedrag van 500 euro op en reisde begin september met docenten en leerlingen af naar Frankrijk om op de fiets de berg twee maal te beklimmen. “De eerste dag hadden we goed weer en viel de klim mij mee. Ik dacht in het begin: Als dit het is, dan gaat het me lukken. Maar de laatste kilometers zijn steil en zwaar. Met de eerste klim in de benen hebben we de volgende dag nog een keer de berg beklommen. Het weer was slecht; het regende en sneeuwde. Dat was echt een zware klim!”

In de herfstvakantie mocht David CSG Beilen vertegenwoordigen tijdens een reis naar Bangladesh. Samen met een groepje leerlingen en docenten van CS Vincent van Gogh Assen kreeg hij de mogelijkheid om te zien wat de organisatie doet met het ingezamelde sponsorgeld. David: “We gingen eerst naar Dhaka, de hoofdstad van Bangladesh. Wat mij opviel was de drukte. Het verkeer rijdt dicht op elkaar en de straten staan blank vanwege de regenval.” Daarna vertrok de groep naar het binnenland. David: “In het binnenland is het een stuk rustiger. De wegen zijn er slecht. Wel kijken de mensen je aan, omdat je blank bent. Ze wilden zelfs met ons op de foto en achtervolgden ons alsof we een beroemdheid waren.”

Omdat de groep leerlingen en docenten graag een beeld wilde hebben van de situatie waarin de arme inwoners van Bangladesh nu verkeren en de situatie waar met het sponsorgeld naar toe wordt gewerkt, bezocht de groep verschillende woningen. David: “De huizen die gebouwd zijn van het sponsorgeld, zijn voor de mensen in Bangladesh mooie huizen. We hebben ook gezien hoe de mensen die nog een huis moeten krijgen nu leven. De huizen zijn erg klein en hebben een dak van golfplaten die niet waterdicht zijn. Wat mij opviel was een keuken waar kippen doorheen liepen. Het stinkt daar enorm vanwege de afval. Woningen staan vlak bij een spoorlijn. Kinderen spelen op de rails en als er een trein aan komt, springen ze opzij.”

Het land maakte veel indruk op David, maar in het bijzonder het bezoek aan het ziekenhuis. Hij zegt hierover: “Als je in Nederland in het ziekenhuis ligt en je mag naar huis, dan ben je beter. In Bangladesh is dat niet zo. Ze kunnen je niet beter maken in Bangladesh.”

David heeft veel geleerd van de reis: “Wij klagen in Nederland vaak over iets kleins. Maar als je ziet wat zij hebben, dan hebben wij heel veel!”

David zit nu in 2hta, maar als hij afgestudeerd is, wil hij samen met zijn tweelingbroer een wereldreis maken.

CS Vincent van Gogh heeft in totaal 80.000 euro ingezameld voor het doel Fiets voor een huis. Met dat geld kunnen 80 gezinnen in Bangladesh voorzien worden van een huis.

    


Terug