Gymnasium

Het gymnasium is een opleiding waarin de taal en cultuur van Grieken en Romeinen centraal staan. Die oude beschavingen staan namelijk aan de wieg van onze eigen Europese cultuur. De Grieken en Romeinen hebben ons al zo veel geboden, dat het de moeite waard is hen beter te leren kennen. Als je Grieks en Latijn kent, leer je andere, moderne talen een stuk gemakkelijker. Bovendien, door deze vreemde oude talen nauwkeurig te bestuderen, leer je ook problemen te herkennen, analyseren en oplossen. Dat zijn vaardigheden waar je ook op andere gebieden veel aan hebt!

Daarnaast is ook de Klassieke cultuur voor ons erg interessant, omdat die zo op onze lijkt en tegelijkertijd zo anders is. Dat nodigt uit tot het bespreken van vraagstukken als: ‘Wat vonden de Romeinen van slavernij?’, ‘Hoe democratisch was de Atheense democratie?’ of ‘Hoe gingen Grieken en Romeinen om met mensen uit andere landen?’. Zo leren we niet alleen over de Klassieken, maar kijken we ook kritisch naar onze eigen wereld. Door de antieke cultuur te bestuderen word je een echte wereldburger met verstand van zaken!

Op CS Vincent van Gogh duurt een gymnasiumopleiding, net als het atheneum, 6 jaar. Je volgt alle vakken op atheneumniveau en je krijgt vanaf klas 2 Grieks en Latijn als extra vakken. Je moet voor een gymnasiumdiploma dus wel iets meer doen dan voor een gewoon atheneumdiploma! Trouwens, als je ook tweetalig onderwijs (tto) wilt doen, kun je dat gewoon combineren met het gymnasium. Zo loop je niets mis. Lees hieronder meer over het gymnasium en als het je wat lijkt.. ga de uitdaging aan!

Met specifieke vragen kunt u terecht bij de coördinator van het gymnasium mevrouw J. Brünner (brj@csvvg.eu).