U bent hier:   Lariks
  |  Inloggen

Article Details

Deelnemers Fiets voor een huis in Bangladesh
Bericht geplaatst op: 20-10-2014

Voor 'ons' project Fietsen voor een Huis zijn we met een groep negen dagen naar Bangladesh geweest, om met eigen ogen te aanschouwen wat het project in de praktijk betekent. Inmiddels zijn we weer terug in Nederland, na een fantastische reis. Een land dat bijna 4 keer zo groot is als Nederland, met ruim 150 miljoen inwoners. Bangladesh wordt met regelmaat getroffen door overstromingen, waarvan met name de armen ernstig te lijden hebben. Gedurende de regentijd overstroomt ongeveer 2/3 deel van het land. Alleen wat hoger gelegen plekken in de delta van de Ganges en de Brahmaputra blijven droog. Voor de allerarmsten betekent dit, dat elk jaar hun onderkomens wegspoelen.  De Wereldfoundation probeert hier iets aan te doen, door deze mensen een mogelijkheid te bieden om een huis met een stevige overstromingsbestendige constructie te (laten) bouwen, tegen gunstige voorwaarden. Hierdoor verbetert hun situatie aanzienlijk. De afgelopen 2 jaar hebben collega’s en vooral leerlingen zich ingezet om gelden bijeen te brengen. Mede hierdoor heeft de Wereldfoundation al heel wat huizen kunnen realiseren.

We hebben in 9 dagen heel veel aspecten van een ontwikkelingsland met eigen ogen kunnen aanschouwen en meebeleefd. Op de fiets naar het platteland ten zuidoosten van Dhaka, dwars door deze miljoenenstad, waar we krottenwijken hebben bezocht. We hebben daar diverse dorpen bezocht, waar we huizen hebben gezien die gebouwd zijn met behulp van de Wereldfoundation, mensen bezocht die in aanmerking komen voor een huis, maar waarvoor het huis nog gerealiseerd moet worden. Met mensen gepraat die met behulp van microkrediet een lening kunnen krijgen, een aantal basisscholen en een school voor voortgezet onderwijs bezocht, gepraat met leerlingen over alle aspecten van het leven aldaar en dat van ons. Een kijkje genomen in een staatsziekenhuis. Voorlichting gehad over projecten die vrouwen meer kans moeten geven in de samenleving en met de betreffende dames gesproken. Een rondleiding gehad in een kledingfabriek waarin 6000 mensen werken en waar we alles konden vragen wat we maar wilden, maar ook alles mochten vastleggen op film.
Ook hebben we de plaats bezocht waar in 2013 de kledingfabriek is ingestort (Ranaplaza), waar enorm veel gewonden en doden zijn gevallen. Zeer indrukwekkend.
Maar ook culturele aspecten zijn aan bod gekomen, zoals het bezoeken van twee hindoe-gemeenschappen waar generaties lang pottenbakken en het maken van metalen beelden wordt uitgeoefend. We hebben genoten van de prachtige natuur. Weelderige plantengroei, enorme hoeveelheden exotische vogels, apen en vissen in een door water gedomineerd landschap.

Niet onbelangrijk is natuurlijk dat we het als groep fantastisch met elkaar hebben kunnen vinden. Van jong tot oud hebben we ervaringen, goed en slecht, met elkaar gedeeld en verwerkt. We hebben, ondanks alle ellende die we hebben gezien, ook vreselijk veel met elkaar kunnen lachen, elkaar beter leren kennen en een band op gebouwd. Alle ervaringen opgedaan in deze reis, hebben ons een andere, nieuwe, kijk op ontwikkeling en armoede gegeven. Ervaringen die ons altijd bij zullen blijven.
Ik ben erg blij dat ik deze kans heb gekregen, en weet zeker dat ik dit ook namens de andere leden van de groep kan zeggen! De organisatie was top en de begeleiding ter plaatse door Willem Gees was fantastisch. Door zijn enorme kennis van het land hebben we een nog betere indruk gekregen van alles wat we hebben gezien en bezocht.
Voor een uitgebreid verslag en foto’s kunt u kijken op de Facebook pagina van Fietsreizen Wereldfoundation.
M. Westra

Bangladesh.jpg

Rijen van links naar rechts, van boven naar beneden:
* Theo Deelstra (docent Salland), Frank Mulder (docent Gomarus Assen), Mets Westra (docent Lariks)
* Ingrid van Welzenis, Jan Timmerman (geluidsman), Harmen Kompagnie (Gomarus), Rozemarijn van Delden, Loes Hoekstra
* Irna Wiegers, Jetze v.d. Veen (cameraman), Lente ten Brink,  Willem Gees
* Arry Wegdam (Wereldfoundation), mw.  en mr. Rahman (SDS), Jolanda Visser (fotograaf), Jurrien GunninkTerug