Aviation

Wie droomt er niet van om piloot of vliegtuigbouwer te worden? Salland biedt je de unieke kans het vak Aviation te volgen en samen met je klasgenoten een echt vliegtuig te bouwen!

In het schooljaar 2016/2017 start op Salland een uniek project: onder leiding van docent Theo Deelstra zal er gedurende twee schooljaren door leerlingen gebouwd worden aan een echt vliegtuig. Dit is in Nederland en zelfs in Europa nog nooit op een school gedaan! Leerlingen bouwen samen met de docent een Van's RV-12, geschikt voor twee personen. De controle van het bouwproces van het vliegtuig is door het ministerie overgedragen aan de Zelfbouwvereniging Nederland. Inspecteurs van deze vereniging komen regelmatig naar school om de kwaliteit en luchtvaardigheid van het toestel te waarborgen.

Het toestel valt in de categorie 'sportvliegtuigen' en is als bouwpakket op Salland afgeleverd. Aan de hand van bouwtekeningen en filmpjes wordt het toestel in elkaar gezet. Eigenaar, piloot en zelfbouwer de heer R. Jans is ook nauw bij de bouw van het vliegtuig betrokken. De heer Jans: 'Op dit moment heb ik geen tijd om het toestel helemaal zelf te bouwen. Ik ben dan ook erg blij dat de leerlingen van Salland dit project kunnen oppakken'. Docent Theo Deelstra is zeer enthousiast: 'Iedereen droomt toch van vliegen?! Wat is er dan mooier om samen te werken aan een vliegtuig! Dit is een heel inspirerend proces voor leerlingen!'