U bent hier:   Salland
  |  Inloggen

Article Details

Uitwisseling Italië in Assen
Bericht geplaatst op: 28-4-2015

Dinsdagavond 14 april rond half tien vond de hereniging plaats van de deelnemers aan de uitwisseling tussen Luigi Fantapie uit Viterbo Italië en CS Vincent van Gogh afdeling Salland. Meneer Messak heet onze gasten van harte welkom, een goede tijd in Nederland en smakelijk eten.
De volgende ochtend om half negen begint het programma. Kennismaken met elkaars cultuur, regionale verhalen, persoonlijkheden en monumenten. Kennismaken ook met het schoolgebouw en de stad Assen. We hebben een map gemaakt als houvast voor alles wat er deze periode aan de orde komt. 
Centraal staan deze dag Bartje en de wezen die na 1820 van uit Amsterdam naar Veenhuizen gaan voor een heropvoeding. Bij Bartje horen natuurlijk bruine bonen. Wander Kuiper zorgt bij de lunch voor een moderne uitvoering van “brune boon”, waar alle leerlingen verplicht een hap van moeten eten. De meeste leerlingen komen opnieuw opscheppen. Het verhaal van de wezen wordt interactief verteld door middel van het ‘koloniespel’ van het  Drents Archief. Het hoogtepunt van de stadswandeling vormt de stroopwafelkar, niet gepland maar wel lekker.
Fietsen blijkt een zodanig avontuur, dat we voor de tocht naar Rolde alsnog een bus inzetten. Schaapskooi, dorp van Bartje, hunebedden, de Jacobuskerk en de molen vormen een goede dagvulling.
Op vrijdag staan een bezoek aan Kamp Westerbork, het klimpark Joytime in Grolloo en het gevangenismuseum in Veenhuizen op de rol. ’s Avonds lekker dansen tijdens de Go Zero Party in de Bonte Wever. Goed voor het opdoen van meer contacten.
Zaterdag een BBQ bij de Baggelhuizer plas. Sport, eten en levend stratego. We treffen het echt met het weer.  De zondag is voor de gezinnen.
De lange duur van de uitwisseling wordt op maandag voelbaar, iedereen moet op gang komen. Een dag met verhalen over Ellert en Brammert, witte wievn en Sinterklaas. Werken aan de dagverslagen en inspectiebezoek door twee dames van het Europees Platvorm. Na deze inspanning lekker ontspannen in het zwembad. Een botsing op de glijbaan zorgt voor het grootste ongeluk van de uitwisseling, een bloedneus.
Dinsdag naar Amsterdam. Files op de weg, een lange rij wachtenden vóór het Van Gogh Museum, massa’s mensen in het museum, het is maar een voorproefje van wat ons in de stad zelf te wachten staat. Pas in Madurodam wordt het wat rustiger. Bollenvelden en polders kunnen zich niet echt op interesse verheugen.


Burgemeester Out en wethouder Hoogeveen ontvangen ons woensdag op het stadhuis. En wij ontvangen Sinterklaas. 


In alle vroegte, het is pas half zeven, wacht op donderdag het ontbijt en wordt er afscheid genomen. We kijken terug op een intensieve maar zeer geslaagde uitwisseling.
Kijk voor meer foto's op onze fotopagina


Terug