U bent hier:   Salland
  |  Inloggen

Article Details

Derde klassen VMBO BKT en HAVO gaan STEMMEN!
Bericht geplaatst op: 15-3-2018

Het nieuws over de eigen-gebouwde-stemcomputer, uitgezonden door RTV-Drenthe vindt u hier.

Elke keer als er in Nederland verkiezingen zijn, kijken een aantal collega´s elkaar aan en vragen zich af waarom we niet mee doen aan de scholierenverkiezingen. Dit keer was het Roel Wijnholds die doorpakte. Hij zag mogelijkheden, omdat het onderwerp in ieder geval op het programma geschiedenis & staatsinrichting HAVO 3 staat.

Via de mail werd iedereen uitgenodigd om deel te nemen aan een zogenaamd ´Verkiezingsproject`. Ondertussen schreven wij ons in bij ProDemos, de organisator van de scholierenverkiezingen. Leuk om te constateren dat Patricia, Simone, Marten en Michiel direct bereid waren om mee te doen. Zij hebben inmiddels in hun 3e klas lessen aandacht besteed aan de lokale verkiezingen, met als doel dat de leerlingen komende dinsdag (20 maart) voorbereid gaan stemmen.

Tijdens dit proces kregen we steun uit onverwachte hoek. Een stembureau oprichten en het geordend stemmen is namelijk niet een eenvoudige klus. Gert Kieft en de science talentklas heeft ons een hoop logistiek werk uit handen genomen. Met zijn micro-bit aanpak, komt er een elektronisch stembureau. Geen rood potlood nodig! Lia en Hans ontwikkelden een stempas. Zo krijgt het project steeds meer vorm en inhoud. Vakoverstijgend, passend bij ons doel en werkend vanuit de leerling.

Als hulpmiddelen worden de verkiezingskrant, verschillend campagnemateriaal en de websites van de politieke partijen gebruikt. De stemwijzer van het Dagblad van het Noorden was een dankbare aanvulling. Ook het dorp in en genieten van alle posters…. Alles is mogelijk om het stemmen goed voor te bereiden. Zo hebben de leerlingen ook vragen ingediend voor het debat dat door de plaatselijke bibliotheek werd georganiseerd.

In samenwerking met Dity Boerma van de OB, werden de vragen voorgelegd en besproken met Margot de Jong (leidster van het debat). Met de politieke partijen werd gekeken hoe we samen met onze school de jeugd na 21 maart verder kunnen betrekken bij de plaatselijke politiek. Het is de bedoeling daarvoor een ´Gespreksgroep & denktank” op te richten.  Wordt dus vervolgd.


Terug