U bent hier:   Startpagina
  |  Inloggen

Article Details

Kunstwerk onthuld als sluitstuk van nieuwbouw Lariks

Kunstwerk Anne-Ruth ’t Lam onthuld als sluitstuk van de nieuwbouw

Afgelopen woensdag 11 juli werd om 17.00 uur het nieuwe kunstwerk op het grasveld naast het schoolgebouw onthuld. De onthulling werd bijgewoond door ontwerpster Anne-Ruth ’t Lam met enkele familieleden en een vijftiental collega’s. Fokke Flapper, procesbegeleider, hield een toespraak en het werk werd op symbolische wijze onthuld door locatiedirecteur Jos Bart en Melinde Tigelaar, leerling uit havo 4 met als kunstvak beeldende vorming (kbv). Onder applaus van de aanwezigen knipten beiden een lint door, waarna er nog nagepraat kon worden met een hapje en een drankje.   

In het schooljaar 2012-2013 schreef de toenmalige sectordirecteur dhr. Oosting een prijsvraag uit. De leerlingen mochten bij kbv onder leiding van mevrouw Eijkelenboom een ontwerp maken voor een kunstwerk dat een plaats zou krijgen in een grote vijver in een soort beeldentuin, die toen nog onderdeel uitmaakte van de plannen. Onder druk van de financiën zijn die plannen later bijgesteld. Maar de prijsvraag kwam er wel en er werd een expositie ingericht van alle ontwerpen. Alle personeelsleden mochten een stem uitbrengen om te bepalen welk ontwerp het winnende was. Dat werd het ontwerp van Anne-Ruth.

De realisatie van het werk bleef door allerlei omstandigheden uit tot Fokke Flapper eind vorig jaar van Bert Oosting de opdracht kreeg om het ontwerp na al die jaren alsnog uit te laten voeren. De uitvoerder werd Buyk constructies bv uit Hardingxveld-Giessendam.

In de toelichting bij het winnende ontwerp schreef Anne-Ruth in april 2013 het volgende. “Ik heb toen bedacht om een hand te maken. De hand om kinderen de hand te reiken als ze hier op school komen. Om ze wegwijs te maken in de school en ze te helpen bij wat ze doen. Aan het einde van je schoolcarrière is het de bedoeling dat je steeds meer de hand los gaat laten. Ook staat de hand centraal voor de hand van God. CS Vincent van Gogh is een christelijke school. De leerlingen worden niet alleen geholpen door de leerkrachten, maar ook door de hand van God. De witte balkjes staan voor het fundament van de school. De gekleurde balkjes staan voor de verschillende leerlingen hier op school. Samen vormen zij de school. “

 “De witte kokers zijn vastgelijmd en de gekleurde kokers zijn uitneembaar. Het is de bedoeling dat de geslaagde leerlingen van elk toekomstig jaar hun naam op een van de gekleurde kokers schrijven. Op die manier blijft er altijd een teken achter van hun aanwezigheid en wordt het kunstwerk steeds meer iets van de leerlingen. Hier ligt ook een taak voor de toekomstige schoolleiding,” aldus Fokke Flapper.


 


Terug