Een dooddoener wellicht, maar wat is het toch een rare tijd. Vorige week ging een afspraak niet door vanwege een coronabesmetting in het gezin van de persoon met wie ik een afspraak had. En vanmorgen was ook iemand afwezig in een bijeenkomst vanwege verkoudheid. Je zult het vast herkennen- alles loopt anders. Vroeger was je op zoek naar een leslokaal of een vergaderruimte. Tegenwoordig heb je soms moeite de juiste digitale vergadering te vinden. Of komen je gasten niet langs de virtuele beveiliging.

Er kwam een –mijns inziens- geweldig leuk filmpje voorbij van Lariks over onderwijs in coronatijd. Natuurlijk is het werken en leven in coronatijd niet leuk. Maar we maken er het beste van- en volgens mij doen we dat als school heel goed. We publiceren minimaal 1 keer per week de actuele cijfers op onze website, heb je ze al gezien? Klik anders hier: https://csvincentvangogh.nl/corona-informatie.

Er is veel te doen over een eventueel verlengde kerstvakantie. We hebben dit ook in het crisisteam besproken en begrijpen goed dat een verlengde sluiting bij kan dragen. Wel heeft onze voorkeur thuisonderwijs. We willen niet dat leerlingen verder achterstand oplopen én we denken dat online onderwijs een betere preventie is dan wanneer jongeren elkaar toch gaan opzoeken. Hoe kijk jij hier tegenaan?

Mijn jaarlijkse treffen met de ouderraden vond nu ook digitaal plaats. Altijd een interessant gesprek, waarin ouders aangeven hoe ze naar onze school kijken. Nieuw is dat we dit jaar ook een inhoudelijk thema hadden geagendeerd. Vanwege wat digitale problemen ging dat de eerste keer mis maar op een avond kort erna deden we een tweede poging. Het inhoudelijke onderwerp was zwaar maar wel heel belangrijk: suïcidepreventie. Als je er in je nabije omgeving mee te maken hebt gehad dan ken je de enorme impact en blijven nabestaanden & collega’s soms met enorme vragen zitten. Nog belangrijker is natuurlijk: kun je het voorkomen?

Stichting 113 verzorgde de workshop en vooraf volgden we een digitale training. En daar leerde ik toch weer nieuwe dingen van. Enige feiten:
Onder jongeren komt zelfdoding veel vaker voor dan bij andere leeftijdsgroepen. Het is doodsoorzaak nummer 1 onder jongeren. Jongeren realiseren zich ook niet dat de dood onherroepelijk is, ze kunnen de consequentie van de keuze nog niet overzien. Schokkend vond ik te horen dat veel jongeren (er werd wel gesproken van 1 op de 2!) met een LBHTI achtergrond zelfmoord overwegen. Dat doet je wel extra stilstaan bij de veiligheid die een school kan geven aan de jongere. In de training kregen we signalen te horen waarop je alert kunt zijn. We kregen ook handvatten voor een gesprek. De ouders en ik luisterden geboeid. Mocht je er meer over willen weten of de gratis online training willen doen, klik dan hier: https://www.113.nl/zelfhulp-cursus.

Een zelfmoord heeft een enorme impact. Gelukkig hebben we de laatste jaren op school hier geen ervaring mee, maar des te meer een reden om preventief aandacht aan dit onderwerp te schenken.

Er zijn natuurlijk nog veel meer onderwerpen te delen. Zo werken we nu hard aan een heldere en overzichtelijke begroting, een mooie samenwerking tussen CMT en de financiële collega’s. Want zonder geld geen school. Als je het dan ook duidelijk kunt weergeven, dan is dat wel een mooi resultaat.

Blijf gezond en pas op jezelf,

Alice Vellinga