Beste collega,

De vakanties zijn alle achter de rug en we zijn overal weer begonnen. Ik heb vele gebruinde en opgeruimde gezichten gezien. De leerlingen zijn weer op school, de boeken en laptops uitgedeeld. De startactiviteiten vinden plaats met erg mooi weer. Vorige week zijn er al vele ondersteuners gestart om het nieuwe jaar weer goed te laten beginnen. En vrijdag hebben we de nieuwe collega’s in Assen verwelkomd met een verhaal over Vincent van Gogh en een introductiemarkt. Het is geweldig dat vrijwel alle vacatures zijn ingevuld- dat is best bijzonder in deze tijd.

Heb jij een fijne vakantie gehad? Onze vakantie brachten we door op de Kanaaleilanden. Bijzondere pareltjes vond ik het, met kliffen en een culturele mix. Ook zijn we samen flink aan de slag geweest in de tuin. Ik hoop dat ook jij kunt terugkijken op een ontspannen tijd en een goede start van het nieuwe schooljaar, of je nu thuis bent gebleven of op reis bent geweest.

Wat bij het nieuwe schooljaar altijd past zijn voornemens. Het vakantiegevoel vasthouden. Werkdruk uitstellen. Meer bewegen. Het zijn mooie voornemens, maar meestal merken we dat we tegen de herfstvakantie dat ontspannen gevoel al helemaal kwijt zijn. Maar misschien is dat ook niet erg. In elk geval zal ik druk zijn met de bestuurlijke verkenning met Dr. Nassau College. We zijn van plan om in oktober een voorlopig besluit te nemen. En het is bijzonder om dit te verkennen met een collega die net is begonnen. Bij het Dr. Nassau College heeft namelijk een wisseling plaatsgevonden: Annalie Osinga is de nieuwe bestuurder.

Eén van de eerste woorden die ik in warme eerste week op school veel las, was “basisvaardigheden”. Ik voorspel maar direct dat dit het stopwoord voor het komende jaar wordt. Aangekondigd is een flink plan om de basisvaardigheden van Nederlandse scholieren te verbeteren. Wat wordt daarmee bedoeld? Het gaat natuurlijk om Nederlandse taal, maar ook om rekenen, burgerschap en digitale geletterdheid. Over de Nederlandse taal bestaan zorgen, we zien dat de leesvaardigheid van scholieren terugloopt. En we willen jongeren en volwassenen die mee kunnen doen in de samenleving. Jongeren die in staat zijn rekeningen te begrijpen, die de basiswaarden van de samenleving kennen en erkennen. Vandaar ook de aandacht voor de meer sociale competenties. Tot mijn verrassing kun je daar ook een flinke zak geld voor aanvragen. Dat hebben we direct gedaan. Hier zijn wel twee kanttekeningen bij te plaatsen. De eerste is natuurlijk dat er al een flink lerarentekort en een algemeen personeelstekort is in Nederland. Waar vind je de mensen als het hele land op zoek gaat naar deze extra collega’s? De tweede is dat het incidenteel geld is. Alleen wanneer we langdurig in programma’s investeren zal het gaan werken. Dan kunnen we de basisvaardigheden extra aandacht geven, begeleiding bieden, vaker vaste aanstellingen geven en nieuwe leraren interesseren voor het prachtige vak. Laten we hopen dat de politiek ook deze lange adem heeft.

Zoals je weet bespreek ik elk blog een boek. Mijn vraag een vorige keer (“Ga ik hiermee door?”) leidde tot veel boekentips, die ik onmogelijk allemaal kan lezen. Dank voor het meedenken, dat vond ik erg leuk. En voor de vakantie kreeg ik een mailtje van een collega die in zijn klassen af en toe mijn boeken bespreekt. Dat vond ik leuk te lezen! Zijn tip was wel om vaker aan te sluiten bij wat jonge mensen lezen, ook wat voor onze leerlingen interessant is. Terugbladerend in mijn blogs zie ik veel mooie boeken, maar het zijn ook vaak boeken voor een oudere lezer. Oei, dat was dus een duidelijke spiegel. Daarom nu een roman over twintigers. Over de tijd waarop je net gaat samenwonen. In de praktijk is het allemaal toch wat moeilijker dan het vooraf leek. Ook al heb je een robotstofzuiger, een hondje en heb je plannen om in één vakantie 100 achtbanen in Amerika te nemen. Ik heb het vlot geschreven boek ervaren als een bitterzoete roman met af en toe hilarische onderdelen. Ook deze roman, ‘Melktanden’ van Emma Curvers, kent een spiegel. In hoeverre zien we onszelf als centrum van de wereld? Dat is leerzaam voor de hoofdpersoon, maar misschien ook wel voor de lezer.
Beste collega, dank je wel dat je elke dag weer het beste in elke leerling naar boven probeert te halen, vanuit welke functie dan ook. We maken er een ongetwijfeld intensief, maar ook mooi jaar van.


Alice