Midden-Drenthe is de culturele gemeente van Drenthe in 2019/2020! Vrijheid is het thema van dit culturele jaar en er worden veel bijzondere activiteiten en evenementen georganiseerd. Eén van de projecten waar wij als school aan deelnemen, is het project Aan De Andere Kant (ADAK). 

ADAK is een driejarig theaterproject over de Nederlands-Molukse Geschiedenis. Met film, muziek, theater en zang worden professionele en amateurdeelnemers bij elkaar gebracht om een verhaal te vertellen over hoop, verdriet en verzoening. Onze school is benaderd om deel te nemen aan dit project. Het bijzondere verhaal geeft voldoende mogelijkheden tot een verwerking op onze school. Cs Vincent van Gogh probeert regelmatig de verbinding te leggen tussen de binnenwereld van school en de buitenwereld van de gemeente, vandaar onze deelname aan dit mooie project!

Op verschillende tijdstippen in het schooljaar vinden er activiteiten plaats. Zo was op 20 september de ‘Kick-Off’ van het project. Onze directeur, de heer R. Albring, heeft ons op deze dag meegenomen in zijn verhaal over de ‘Andere Kant van de Molukkers’.
ADAK 1.jpg
Op woensdag 25 en donderdag 26 september zijn wij met de leerlingen naar het theaterstuk ‘Buitenspel’ geweest. Dit is locatietheater op een voetbalveld; wat een bijzondere voorstelling! ADAK omschrijft het theaterstuk als volgt:
“Met dans, muziek en sport wordt in twee keer 45 minuten het verhaal van de Molukse familie Melanesy verteld: over dromen, strijd, familie en het vinden van een eigen plek. Over machteloosheid, maar ook een ijzersterke hoop dat het beter wordt.”
ADAK 2.jpg
ADAK 3.jpg
De komende tijd zullen er nog meer activiteiten plaatsvinden vanuit de vakken CKV en Geschiedenis. En het zou natuurlijk maar zo kunnen dat ook andere docenten tijd en ruimte willen geven aan leerlingen, zodat zij hun eigen verhaal verder uit kunnen werken! Het proces wordt zoveel mogelijk beeldend en schrijvend vastgelegd vanuit de vraag “Wie ben IK?” en dit wordt vervolgens gebruikt in een afrondende les door onze directeur, de heer R. Albring.
We werken toe naar de laatste schoolweek; eind juni/ begin juli 2020 vindt op het terrein van Kamp Westerbork/Schattenberg een festival plaats waarin alle activiteiten rond ADAK samenkomen. Twee verschillende werelden ontmoeten elkaar dan daar. Op de plaats waar het ADAK-verhaal begon!