Het vijfde artikel uit ons relatiemagazine 2022 is een interview met taaldocenten: Petra Hopmans, Margriet Rozendal, Hannah Huizing, Anette Rutgers-Kingma en Mari Luz Valero van onze locatie Lariks. Lees het gehele interview hieronder!

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Met de internationale lessen DELF, Goethe en DELE krijgen leerlingen op locatie Lariks de kans om zichzelf te onderscheiden met taal. Mooie termen, maar wat houdt dat eigenlijk in? En, belangrijker nog, wat kun je ermee? Daar kom je snel genoeg achter. Petra Hopmans, Margriet Rozendal, Hannah Huizing, Anette Rutgers-Kingma en Mari Luz Valero vertellen je er alles over; lees vooral verder!

Internationaal verhaal
Een stapje verder gaan met taal, om jezelf voor te bereiden op de toekomst. Misschien wil je later wel werken voor een internationale organisatie of heb je een droom om aan het werk te gaan in Frankrijk. Dan zijn de diploma’s en het certificaat die je op locatie Lariks kunt behalen een goede start. Met de drie papieren die je kunt behalen, laat je officieel zien op welk niveau je een taal beheerst. Het DELF-diploma is voor Frans, het Goethe-Zertifikat voor Duits en met DELE op zak toon je dat je de Spaanse taal onder de knie hebt. Je bent dan overigens niet de enige, want over de hele wereld worden deze diploma’s en certificaten door jouw leeftijdsgenoten behaald!

Meer dan ‘gewone’ lessen
Voordat je één of meerdere van deze papieren kunt ontvangen, moet er natuurlijk wel iets gedaan worden. Uiteraard heb je extra lessen nodig. En moet je op hoog niveau één van de genoemde talen kunnen verstaan, lezen, spreken en schrijven. De lessen zijn vooral gericht op het in de praktijk brengen van wat leerlingen tijdens de ‘gewone’ taallessen hebben meegekregen.

De lessen worden vaak gegeven aan een klein clubje leerlingen. Meestal zijn dat alleen de leerlingen die een extra uitdaging zoeken. Groot voordeel van een kleine groep, is dat de docent meer aandacht kan geven aan de leerlingen en gerichter kan helpen om verder te komen.

Drie talen, drie papieren 
Kies je ervoor om jouw Franse, Duitse of Spaanse talenknobbel te versterken, dan kun je aan het einde van de rit een diploma of certificaat krijgen. Voor elk van deze talen kunnen er lessen gevolgd worden, met elk een apart document als eindresultaat.

De lessen draaien om lezen, luisteren, spreken en natuurlijk schrijven. Er is veel aandacht voor de manier waarop je de taal in de praktijk gebruikt, waarbij de theorie uit de reguliere lessen ook wordt gebruikt. De lessen worden één keer per week gehouden, aan het einde van de lesdag. Met DELF kun je lekker op vakantie naar Frankrijk gaan en meer dan alleen een ijsje bestellen. Met B2 niveau kun je zelfs gaan studeren in Frankrijk!

DELF
Het Diplôme d’études en langue française, simpelweg DELF, is het diploma dat internationaal erkend wordt als het gaat om vaardigheid in de Franse taal. DELF biedt een extra uitdaging aan leerlingen die geïnteresseerd zijn in de Franse taal. Voor DELF zijn er verschillende niveaus volgens het Europees Referentiekader. Leerlingen uit de derde klas (dus havo 3 en vwo 3) gaan aan de slag met A2-niveau. Vanaf de 5e klas leren ze de taal op niveaus B1 (iets gevorderd) en B2 (gevorderd). Met B2-niveau kunnen ze ook studeren aan de meeste Franse universiteiten. Met je DELFdiploma kun je dus veel meer dan alleen een ijsje kopen op vakantie!

Goethe
Goethe is het internationaal erkende certificaat voor de Duitse taal. Als Partnerschule van het Goethe-Institut Niederlande, biedt locatie Lariks leerlingen Duits in de 3e klas op niveau B1 en in de 5e en 6e klas op niveau B2. Het niveau ligt een stapje hoger dan bij Frans, vanwege de overeenkomsten tussen het Nederlands en Duits. Goethe is echt bedoeld voor leerlingen met een talenknobbel, die een extra uitdaging zoeken. Als je de taal op B1 of B2 niveau beheerst, dan kan je je goed redden in het Duits. Met een B2 certificaat, kun je zelfs aan een hogeschool studeren in Duitsland.

DELE
Het andere diploma dat behaald kan worden is het Diploma de Español como Lengua Extranjera, afgekort DELE. In het Nederlands betekent dit overigens: Diploma Spaans als Vreemde Taal. Vanaf de 4e klas kunnen lessen Spaans gevolgd worden, die nodig zijn om voor dit diploma te kunnen gaan. Leerlingen die meer van de taal willen leren, kunnen een stap verder gaan door aan de slag te gaan met het DELE-diploma. Dat is mogelijk vanaf niveau A2 tot en met B1. Ga je later studeren of werken in het buitenland of wil je een wereldreis maken? Dan komt dat Spaans vast goed van pas.

Praktisch en handig
Een groot voordeel van DELF, Goethe en DELE is dat je jezelf leert redden en onderscheidt met een internationaal erkend diploma of certificaat in taal. Volgens de docenten is het mooi om te zien dat leerlingen zelfverzekerder en zelfstandiger worden tijdens de specifieke taallessen.

Margriet Rozendal ziet dat het effect nog breder te zien is. “Doordat leerlingen een certificaat of diploma willen behalen, ontwikkelen ze zich sterk in een vreemde taal. Daardoor laten ze ook bij de reguliere lessen van die taal vaak betere resultaten zien.” Dat is mooie bijvangst, want het is natuurlijk voornamelijk heel praktisch om één of meerdere diploma’s op zak te hebben, om je in de praktijk uit te kunnen drukken in een vreemde taal.

Relatiemagazine-Vincent-2022_Pagina_07.png