Gisteravond maakte premier Rutte bekend dat scholen na de zomervakantie weer onbeperkt leerlingen mogen ontvangen. Leerlingen hoeven onderling geen anderhalve meter afstand meer te houden. Alleen de docenten en andere medewerkers moeten op gepaste afstand blijven werken. 


CS Vincent van Gogh kijkt uit naar onderwijs na de zomervakantie

Alice Vellinga, voorzitter College van Bestuur, reageert opgelucht: “Voor de leerlingen is dit natuurlijk ontzettend fijn. Het is heel belangrijk dat zij onderling gewoon contact houden en dit is toch lastiger als je onderwijs op afstand volgt. Wij hadden rekening gehouden met verschillende scenario’s en doen dit voor de zekerheid uiteraard nog steeds, maar dit is toch wel het nieuws waar we op hadden gehoopt. Tegelijkertijd houden we oog voor de veiligheid en gezondheid van iedereen.”

Hoewel alle medewerkers van CS Vincent van Gogh natuurlijk hopen dat dit scenario inderdaad werkelijkheid zal zijn na de zomervakantie, bereiden ze zich ook voor op eventuele andere omstandigheden. Inge Meulenkamp, teamleider locatie Lariks, vertelt over een pilot op haar locatie: “Op dit moment zijn we aan het testen hoe het is om lessen te streamen, waarbij een deel van de leerlingen in de klas zit en de rest vanuit huis meekijkt. Het testen zit hem in de technische aspecten zoals de verbinding en de verstaanbaarheid, maar we onderzoeken ook wat de beste didactiek is. Hoe betrek je leerlingen die thuis zitten bij de les, zodat ze ook echt mee kunnen doen met de les? Hier gebruiken we verschillende tools voor en de resultaten zijn tot nu heel positief. Mocht het nodig zijn, dan zij wij dus goed voorbereid op een mengvorm van klassikaal en digitaal onderwijs.”

Ook op de locaties Salland en CSG Beilen liggen plannen waarbij de leerlingen minstens de helft van de tijd naar school kunnen binnen de grenzen van de anderhalvemetersamenleving, mocht dat toch nodig zijn. De locaties zijn daarvoor al ingericht.