Deze bijzondere tijd vraagt om een bijzondere manier van lesgeven. Wij zijn trots op de manier waarop wij dit doen op het Vincent van Gogh, vandaar dat we een aantal leerlingen hebben gevraagd te vloggen over hun dagen in quarantaine.


Onderwijs in beeld

Daarnaast laten we zien hoe het is om met een mondkapje in school te lopen. Ook zijn er docenten die vanuit huis lesgeven terwijl een gedeelte van de klas op school is en er een gedeelte van de klas online de lessen volgt. We doen heel hard ons best om alle lessen zo goed mogelijk door te laten gaan en dat lukt aardig. De ene keer gaat het beter dan de andere keer, maar over het algemeen hoeft het niet zo te zijn dat je achterstanden oploopt omdat je in quarantaine zit. Daarnaast is het onderwijs nu dus zo goed ingericht via Microsoft Teams, dat ook leerlingen die om andere redenen thuis zitten hierbij gebaat zijn. Elke les kan, na overleg met de docent, live gestreamd worden en je bent dus toch een beetje op school op deze manier!

Dit neemt niet weg dat leerlingen die thuis zitten hun vrienden heel erg missen en de sociale contacten nu dus niet hebben, maar we proberen zo veel mogelijk te beperken dat leerlingen afstand krijgen tot hun leeftijdsgenootjes. Ook tijdens de gymles zetten we de camera aan, kunnen ze gewoon zwaaien naar elkaar of even kletsen terwijl een team als wissel op de bank zit bijvoorbeeld. Echt meedoen met praktijkvakken is natuurlijk super lastig op afstand, maar dat betekent nog niet dat ze er niet bij betrokken kunnen blijven.

Leren leren en leren leven is onze visie en dat doen we vanuit verbinden en vertrouwen. Die missie leent zich perfect in deze tijd en daar gaan wij ook voor! Toetsen thuis maken, onder toeziend oog van je ouders in plaats van je docent, hoort daar ook bij. Maar toch elke dag weer de verbinding blijven zoeken met elkaar. Samen tegen Corona. Hopelijk kan iedereen snel weer in goede gezondheid naar school, maar tot die tijd roeien we met de riemen die we hebben en……gaan we vooruit. Kan het nog beter? Zeker, nog lang niet alles is perfect, maar we doen ons best en raken al aardig gewend aan deze nieuwe werkelijkheid.

Je begint je les tegenwoordig met het opstarten van Teams vanuit het klaslokaal, vervolgens is de eerste opmerking: “Goedemorgen, wie volgen de lessen vandaag allemaal online?” en tegelijkertijd verwelkom je de leerlingen die fysiek op school zijn. Dan start de les pas op en volgt eenieder het dus op zijn manier.

In dit youtube filmpje laten we zien hoe we dit doen: