Het eerste artikel uit ons relatiemagazine 2022 is een interview met onze basisschoolcoördinator Huub Oldeman op locatie Lariks. Lees het gehele interview hieronder! 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

DE WAARDEN VAN VINCENT

Huub Oldeman is godsdienstdocent op locatie Lariks en staat als leerlingcoördinator voor leerlingen klaar om al hun vragen te beantwoorden. Hij organiseerde op de Vincentdag de waardenwandeling. Een mooie aanleiding om Huub te vragen naar de waarden die van belang zijn voor zijn collega’s en hoe het uitdragen daarvan ze helpt om aan de leerlingen het beste onderwijs te kunnen geven.

Met elkaar in gesprek
Hoop, vrijheid, empathie, gelijkheid, vertrouwen en eerlijkheid. Het zijn de waarden die als uitgangspunt voor de waardenwandeling werden genomen. Vanuit deze waarden, kun je je bijvoorbeeld afvragen: “hoe geef je leerlingen hoop, zonder de realiteit uit het oog te verliezen?”. Huub legt uit dat hij hiermee hoopt dat hij en zijn collega’s weer eens stilstaan bij wat ze als school doen en waar ze als school voor staan: “je denkt aan wat belangrijk is om aan onze leerlingen mee te geven, zodat ze goed voorbereid zijn op hun leven na de middelbare school.”

“Met de workshops wilden we mensen met elkaar in contact brengen, om eens écht met elkaar te spreken. Het is belangrijk dat wij als medewerkers een goede band hebben en het met elkaar eens zijn over wat we op onze leerlingen overbrengen. We bedachten daarom een manier om verschillende waarden mee te geven aan collega’s tijdens een wandeling.

De waarden zaten in een envelop. Ze boden gespreksstof om te praten over hoe we onze leerlingen goed kunnen ondersteunen. We bespraken hoe we ervoor kunnen zorgen dat leerlingen zich gezien voelen en weten welke ontwikkelingsmogelijkheden er zijn. We willen ze een venster bieden en willen daarbij dat dit venster een goed uitzicht biedt. Het vervolg is onderzoeken hoe we dat uitzicht nog mooier kunnen maken.”

Empathie is wat Huub betreft erg belangrijk. “Als je er maar voor openstaat wat een ander denkt en voelt, zonder daar direct een mening aan te verbinden, dan komen we al een heel eind. Dat past mooi bij onze grondlaag ‘verbinding en vertrouwen’.”

Jouw kijk op de wereld

De manier waarop we met elkaar omgaan is volgens Huub direct te koppelen aan burgerschap. Weten welke verschillen er zijn tussen mensen onderling en leren hoe de wereld om je heen eruitziet. Bij de lessen godsdienst die hij geeft, komt dit thema regelmatig aan bod. Leerlingen leren te kijken naar hun eigen identiteit en deze te vergelijken met andere culturen. 

“Er is veel onwetendheid over en naar elkaar toe in onze wereld. Als wij onze leerlingen zoveel mogelijk bijbrengen over de verschillen tussen mensen en de maatschappij; en dat dat oké is, dan leren we ze ook om elkaar beter te begrijpen. Ze kunnen daardoor meer empathie tonen richting anderen, waardoor ze een echte (wereld) burger kunnen worden.”

Relatiemagazine-Vincent-2022_Pagina_03.png