Afgelopen jaar hebben wij in april de ‘gezondheidsmaand’ geïntroduceerd op CS Vincent van Gogh om meer aandacht te vragen voor het onderwerp ‘gezondheid’. Dit onderwerp is niet alleen gekozen omdat er meer aandacht moet zijn voor bewegen, maar ook om meer bewustwording te creëren rondom slaap, voeding, telefoongebruik, omgaan met stress, noem maar op! Samen met de ouders hebben we als school een hele mooie maand georganiseerd voor onze leerlingen. We eindigden de maand met een halve marathon challenge die leerlingen in estafettevorm aflegden op een run-bike-run parcours waarbij ze zich lieten sponsoren en daarmee geld ophaalden voor de KWF. Uiteindelijk hebben we op deze manier 10.900 euro opgehaald


Elke week stelden we een ander thema centraal.
Week 1: aandacht voor mentale gezondheid en gezond ondernemen
Week 2: aandacht voor gezondheid en voeding
Week 3: aandacht voor gezondheid en bewegen met afsluitend de halve marathon challenge.

Ouderparticipatie

Om ook de ouderparticipatie op school te vergroten zijn ouders gevraagd op welke manier zij konden en wilden helpen. Heel veel ouders hebben zich aangemeld, allemaal vanuit hun eigen expertise. Van huisartsen tot mensen die in de catering zitten met veel expertise over gezond koken. Van doodle-tekenaars tot een lezing over slaap en ontspanning en reanimatie lessen. We hebben nog lang niet alles kunnen inzetten, maar gelukkig blijft het daardoor ook niet alleen bij die ene maand. We kunnen in de toekomst nog veel meer organiseren rondom dit belangrijke thema. Momenteel werkt Christel de Jong nog aan een document waarin alle workshops die aangeboden worden door ouders of betrokkenen vermeld staan. Zo kunnen docenten en mentoren in de toekomst de expertise van ouders blijven inzetten als er specifieke aandacht voor bepaalde onderwerpen moet zijn in de klas.

Het ganzenbordspel waarbij je verschillende ‘opdrachten’ moest uitvoeren met het hele gezin gedurende de gezondheidsmaand was ook een succes. We hebben veel positieve feedback gekregen op de opdrachten en verhalen gehoord als: het was zo leuk om met z'n allen te ontbijten dat we dit nu elke zondag proberen te doen. Soms heb je net even dat steuntje in de rug nodig om belangrijke dingen weer op te pakken.
ganzenbord%20voorkant%20.png
ganzenbord%20regels.png
Ten slotte vinden we het fijn om het gezondheidsboekje ook hier te delen. Een boekje boordevol naslagwerk over dit onderwerp. Klik hier om het boekje te bekijken.

Laten we het niet houden bij één maand per jaar. Laten we op school, maar ook thuis dit onderwerp in de gaten houden en onze leerlingen hier goed in voorlichten en begeleiden. Want: er is niets zo belangrijk als je gezondheid!

Voor vragen of opmerkingen over dit onderwerp kun je contact opnemen met Christel de Jong: jgd@csvvg.eu