Soms zijn er van die momenten dat je terug moet komen op je mening. Ik had deze week zo’n moment, ik ben van mening veranderd over een onderwerp: de smartphones. Steeds vaker realiseer ik me wat een ongelooflijke stoorzender het apparaat is wat we altijd bij ons dragen. Hoe sterk de telefoon onze concentratie aantast, in de les, in de pauzes, in ons dagelijks leven. In de vergadering van het CMT bekeken we als opening van de vergadering het filmpje van Arjan Lubach over dit onderwerp. Of je nu wel of niet houdt van zijn humor, hij legt het glashelder uit. Zie de link: https://www.youtube.com/watch?v=cclEuSxFd_M

En eerlijk gezegd vertoon ik zelf ook verslavingskenmerken. Krijg ik een schrikreactie als ik zelfs maar dénk dat ik de smartphone niet bij me heb. Heb ik de neiging de hele dag door te controleren of ik berichten heb- want natuurlijk staat mijn telefoon op stil. En dat is natuurlijk precies hoe het werkt, hoe deze apps zijn gemaakt: ervoor zorgen dat je steeds wilt checken. En blijft kijken. En geen “fomo” wilt. Ik ben benieuwd hoe jij in deze discussie staat. Op alle locaties geldt de nieuwe richtijn, zie deze link, uiterlijk per 1 januari. Voorstellen hoe de richtlijn wordt toegepast worden in deze periode met de deelraden besproken.

Verhuizing dienstenbureau
Geleidelijk, maar zeker gestaag, gaat achter de schermen de bestuurlijke fusie door. De vleugel van het dienstenbureau wordt flink verbouwd om straks het hele nieuwe ondersteunende bureau van NassauVincent samen te huisvesten. Het ziet er mooi uit. Er is een grote kamer voor alle P&O- medewerkers. De collega’s van de afdelingen ICT en financiën hebben hun eigen plek. De helpdesk is heel handig naar beneden verhuisd. Ook andere ondersteunende collega’s, zoals de facilitair experts, de collega’s van de leerlingadministratie en van communicatie hebben een goede plek. We realiseren ons als bestuurders goed dat het vormen van één afdeling tijd vraagt. Je moet op dezelfde manier gaan werken. En ook al zijn de ICT applicaties gelijk, dan heb je nog dat je ze gelijk moet gebruiken. Even wennen dus voor iedereen. Iedereen werkt er hard aan, daar zijn we erg blij mee.

Boek
Gewoontegetrouw bespreek ik een boek. Dit keer pakte ik eens een jeugdboek. Als kind hoorde ik op school van de verhalen van Niels Holgersson. Onze schoolmeester vertoonde verschillende keren de prachtige dia’s van het verhaal. Als kinderen luisterden we ademloos naar de jongen die op de rug van een gans over Zweden vloog. Ik bestelde bij de bibliotheek het boek Niels Holgerssons wonderbare reis, wat tot mijn verrassing vrij dik was en zonder plaatjes. Het was even doorbijten, maar de verhalen waren nog steeds prachtig en sprookjesachtig. Gisteren zag ik weer een ganzentrek voorbij komen en dan denk je toch aan de mooie verhalen. Waar ik ook nooit bij stilgestaan had is dat de schrijfster Selma Lagerlöf is. Dat is de straatnaam van Lariks. Ander leuk feitje: ze was de allereerste vrouw die ooit de Nobelprijs voor literatuur won.

Zon
Het is niet te geloven, maar bij het schrijven van dit stuk schijnt eindelijk de zon weer. Geniet van je weekend.


Alice Vellinga