De stichting NassauVincent, ontstaan uit de fusie van het Dr. Nassau College en CS Vincent van Gogh per 1 januari 2024, staat voor grote financiële uitdagingen. Door een combinatie van dalende leerlingenaantallen en een te dure organisatie van het onderwijs, is het bestuur van NassauVincent genoodzaakt om stevige maatregelen te nemen om het onderwijs toekomstbestendig en betaalbaar te houden.


Achtergrond van de financiële situatie
In onze regio is het aantal leerlingen de afgelopen jaren aanzienlijk afgenomen. In 2017 hadden het Dr. Nassau College en CS Vincent van Gogh gezamenlijk nog 6.400 leerlingen, maar in 2024 is dat aantal gedaald naar 5.400. Aangezien de financiering in het onderwijs afhankelijk is van het aantal leerlingen, heeft deze daling geleid tot een vermindering van de inkomsten met ruim negen miljoen euro. De prognoses laten zien dat dit aantal tegen 2033 verder zal dalen naar ongeveer 4.500 leerlingen, wat betekent dat we nog veel meer inkomsten zullen verliezen.

Naast de krimp van het leerlingenaantal, is gebleken dat het onderwijs te duur is georganiseerd. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om een te ruime lessentabel, kleine klassen en een te ruim taakbeleid. Het wegvallen van tijdelijke extra financiële middelen, zoals de NPO-gelden, heeft deze problematiek verder vergroot.

Ingrijpende maatregelen noodzakelijk
Om de financiële situatie te herstellen, heeft NassauVincent een aantal maatregelen genomen. Zo worden openstaande vacatures voorlopig niet ingevuld, worden investeringen gepauzeerd en wordt er kritisch gekeken naar uitgaven per locatie. Ook zal de personeelsomvang op locaties met dalende leerlingenaantallen worden aangepast en wordt het lesaanbod herzien. De maatregelen zullen per locatie verschillen, maar zijn allemaal gericht op het bereiken van een gezonde en duurzame organisatie.

Vertrouwen in de toekomst
Hoewel de fusie tussen Dr. Nassau College en Vincent van Gogh was bedoeld om de daling van het aantal leerlingen beter op te vangen, zorgt dit in het begin voor meer complexiteit en kosten. Maar door de fusie is een efficiëntere organisatie mogelijk, zodat de kwaliteit van het onderwijs gelijk blijft. “We hebben alles in huis om een gezonde, toekomstbestendige onderwijsorganisatie te worden,” aldus het College van Bestuur van NassauVincent. “Hoewel de situatie nu om ingrijpende maatregelen vraagt, zijn we ervan overtuigd dat we met deze stappen de stabiliteit en kwaliteit van ons onderwijs kunnen waarborgen.”