Op CS Vincent van Gogh duurt een gymnasiumopleiding 6 jaar. Je volgt alle atheneumvakken en vanaf klas 2 ook Grieks en Latijn. Je moet voor een gymnasiumdiploma dus wel iets meer doen. Trouwens, als je ook tweetalig onderwijs (TTO) wilt doen, kun je dat gewoon combineren met het gymnasium!
Klas 1
Misschien weet je al je hele leven dat je gymnasium wilt doen, soms brengt de school je op dat idee en nodigt je uit om te onderzoeken of het gymnasium (eventueel in combinatie met de TTO-opleiding) iets voor je is. In de brugklas volg je oriëntatielessen Klassieke Culturele Vorming (KCV). Je krijgt dan alle informatie die nodig is om een goede afweging te maken. Je krijgt een voorproefje van de lessen in klas 2 en 3 en maakt kennis met de docenten en medeleerlingen die ook interesse hebben voor de gymnasiumopleiding. Natuurlijk kun je dan ook al je vragen stellen die je hebt over het gymnasium.
Klas 2 en 3
Als je na de eerste klas graag gymnasium wilt gaan doen, kun je hiervoor een verzoek indienen. Je verzoek wordt dan besproken in een docentenvergadering. Als je van de docentenvergadering een positief advies hebt gekregen voor het gymnasium, kun je besluiten de gymnasiumopleiding te gaan volgen. Je kiest dan voor de basisopleiding die twee jaar duurt. In de tweede klas heb je drie uren voor elk van de vakken, in de derde klas twee. Die uren worden voor het grootste deel gecompenseerd door uren bij andere vakken te verminderen, zodat je rooster goed te doen blijft.De eerste twee jaren vormen een eenheid. Het accent ligt in die jaren op het leren van de talen Latijn en Grieks. Daarnaast besteden we veel aandacht aan de manier waarop de Grieken en de Romeinen leefden, hun geschiedenis en de prachtige mythologische verhalen die ze vertelden. Ook houden we ons bezig met de manier waarop we tegenwoordig in nieuwe vormen omgaan met de klassieken, bijvoorbeeld in films, toneelstukken of tentoonstellingen. Als je de vakken aan het eind van klas 3 met een voldoende afsluit, ontvang je het gymnasiumcertificaat van onze school!
De bovenbouw
We hopen dat je na leerjaar 3 zo geïnspireerd bent geraakt dat je vol overtuiging je route wilt vervolgen met één van de klassieke talen, of misschien wel met allebei! Als je hiervoor kiest, ga je al vrij snel aan de slag met originele teksten uit de Oudheid. Deze teksten kunnen mooi en sierlijk zijn, maar ook hard en rechtlijnig. Maar dat betekent niet dat we meteen niets anders meer doen dan vertalen! Je hebt veel achtergrondkennis nodig om de mensen uit die tijd te kunnen begrijpen en te snappen wat de bedoeling was van die teksten. We besteden dus veel tijd aan kunst, geschiedenis en politiek van die tijd, maar ook filosofie en godsdienst in de oudheid worden behandeld. Een gedeelte hiervan komt ook uitgebreid aan de orde tijdens de voorbereiding van de Romereis, een hoogtepunt van jouw tijd als gymnasiast!
Gymnasium en TTO
Wil je alles uit jezelf en uit je opleiding halen, dan is het mogelijk om tweetalig gymnasium te volgen. Je volgt dan minstens de helft van de lessen in het Engels. Veel universitaire studies zijn deels Engelstalig. Tweetalig gymnasium zorgt ervoor dat je extra goed voorbereid aan je vervolgstudie begint.
Meer informatie over tweetalig onderwijs is te vinden op onze website of in de
TTO brochure.